ADVENTSKALENDER

Adventskalender

Adventskalender

Blog Article

applicatiio-status
En adventskalender är en särskild kalender som används för att räkna adventsdagarna i väntan på julen. Eftersom datumet för den första söndagen i advent varierar och kan infalla mellan den 27 november och den 3 december, börjar många adventskalendrar, särskilt de som kan återanvändas, ofta den 1 december, även om de som tillverkas för ett visst år ofta inkluderar de sista dagarna i november som är en del av den liturgiska säsongen. Adventskalendern användes först av tyska lutheraner på 1800- och 1900-talet.
Gå hit för att läsa mer om: Adventskalender
Traditionella adventskalendrar visar en krubbscen, Sankt Nikolaus och vinterväder, medan andra har olika teman, från sport till teknik. De finns i en mängd olika former, från en enkel papperskalender med flikar som täcker varje dag till tygfickor på en bakgrundsscen till målade trälådor med hål för småsaker.

Många adventskalendrar har formen av ett stort rektangulärt kort med "fönster", ett för varje dag i december fram till och med julafton (24 december) eller juldagen (25 december). De på varandra följande dörrarna öppnas varje dag fram till jul, med början i början av adventssäsongen för det året, eller helt enkelt den 1 december. Ofta fördelas dörrarna över kalendern utan någon särskild ordning. Kalenderfönstren öppnas för att avslöja en bild, en dikt, en del av en berättelse (t.ex. berättelsen om Jesu födelse) eller en liten gåva, t.ex. en leksak eller en chokladvara. Ofta har varje fönster en bibelvers och en kristen bön tryckt på det, som kristna använder som en del av sina dagliga adventsandakter. Adventskalendrar kan också ha pussel och spel tryckta på baksidan.

Report this page